evenimente, 2023

Inteligența artificială și hârtia se întâlnesc la „Clar pentru Tipar”, Antalis Comics 2023, competiția de benzi desenate

Competiția „Clar pentru Tipar”, lansată de Antalis, furnizor de hârtie și materiale destinate creatorilor de bandă desenată, a ajuns la a treia ediție și are tema «Inteligența artificială în viața cotidiană»

AI COMICS2023.png

Clar pentru Tipar

Competiția „Clar pentru Tipar”, lansată de Antalis, furnizor de hârtie și materiale destinate creatorilor de bandă desenată, a ajuns la a treia ediție și are tema «Inteligența artificială în viața cotidiană». Lansată în 2018, competiția a abordat teme precum «Hârtia și Sustenabilitatea» și «Super eroii în viața de zi cu zi».
În prezent, sunt înscrise lucrări cu povești și perspective pe tema inteligenței artificiale în viața de zi cu zi, cum ar fi modul în care AI devine parte integrată în viețile noastre, de la generarea de texte și imagini până la mașinării inteligente care asigură ordinea în lume. Alte lucrări prezintă relațiile complexe dintre oameni și AI, cu focus pe aspectele emoționale și sociale generate de evoluția tehnologică.


„Hârtia este suportul magic pe care aceste creații artistice prind viață. Este o mărturie a angajamentului Antalis față de artă și expresie. Hârtia nu este doar un material fizic, ci și o punte între gândurile și sufletul artiștilor și publicul lor. Prin intermediul hârtiei, ideile devin tangibile, iar mesajele devin durabile. Prin aceasta competiție am descoperit artiști talentați, am provocat creativitatea prin temele alese și am interacționat cu lumea benzilor desenate”, a spus Alina Penciu, Marketing & Communication Manager, Antalis Romania.

 

Într-o lume în care inteligența artificială va deveni din ce în ce mai prezentă, concursurile de creativitate precum „Clar pentru Tipar” – Antalis Comics devin ancora care ne conectează cu esența umană a expresiei artistice și a comunicării autentice. Această inițiativă reamintește că în ciuda avansurilor tehnologice, creativitatea umană și hârtia rămân instrumente esențiale în comunicare.

Câștigătorii celor două secțiuni: categoria de vârstă 16-25 de ani și categoria peste 25 de ani vor primi premii în valoare de 1.500 de euro.

Juriul competiției a avut în componență autori de benzi desenate recunoscuți la nivel internațional, dar și experți din lumea designului grafic și a proiectelor media:

  • Victor Drujiniu, artist de benzi desenate, a realizat intrigi pentru Marvel (Hulk) și DC (Batman, Green Lantern) și a lucrat la proiecte precum Maeștrii Asasini;
  • Octav Ungureanu, ilustrator și autor de benzi desenate, recunoscut pentru personajele sale The Urban Rabbit, Zobb the Alien și Harap Alb, editor la revista Comics și organizator al ComicsFest;
  • Adrian Barbu, unul dintre cei mai buni autori români de benzi desenate, ilustrator de carte, scriitor, traducător, cofondator și coordonator al Comics Club Cluj;
  • Radu Mihai, regizor și coordonator proiecte media;
  • Ciprian Isac, grafician specializat în grafică pentru cărți și publicații.

Gala de premiere se va desfășura la Arcub, vineri, 27 octombrie 2023, locul unde lucrările caștigătoare vor fi expuse până pe 10 noiembrie, în cadrul expoziției organizate de Bucharest Graphic Days.

Toate lucrările prezentate în cadrul expoziției de benzi desenate au fost imprimate pe Olin Design Smooth de 200g/mp, marcă Antalis, cu tehnologie HP Indigo furnizată de Printman.

Parteneri ai competiției „Clar pentru Tipar” ediția 2023 sunt Printman, Asociația Graphic Front, Ground Zero, Print România și Revista Comics.

27 Oct 2023
14:00 - 00:00
Descarcă-ți calendarul
Arcub
Bucharest Graphic Days