stiri-evenimente, stiri

Ambalare
eco-responsabilă: 4 tendințe
în creștere în 2024!

26 Mar 2024 — Eco-responsabil; Ambalaje din carbon; Ambalaje pe baza de plante
Print
The growing eco-responsible packaging trends of 2024

Ca răspuns la schimbarea preferințelor clienților și la un accent tot mai mare pe responsabilitatea față de mediu, companiile adoptă din ce în ce mai mult ambalajele ecologice.
Cu toate acestea, cercetarea în curs depășește durabilitatea convențională, având ca scop întinerirea și refacerea activă a resusrselor noastre naturale. Aici intervine ambalajul regenerativ.

Ca răspuns la schimbarea preferințelor clienților și la un accent tot mai mare pe responsabilitatea față de mediu, companiile adoptă din ce în ce mai mult ambalajele ecologice.
Cu toate acestea, cercetarea în curs depășește durabilitatea convențională, având ca scop întinerirea și refacerea activă a resusrselor noastre naturale. Aici intervine ambalajul regenerativ.

Creșterea impactului asupra mediului al poluării cu plastic în Europa

Potrivit unui raport OECD report¹, lumea produce de două ori mai multe deșeuri decât acum două decenii, cea mai mare parte a acestora ajungând la gropi de gunoi, să fie incinerate sau prin scurgeri, în mediu.
În condițiile obișnuite, pe măsură ce utilizarea materialelor plastice crește în următoarele decenii, cresc și deșeurile din plastic, crescând de la 353 Mt în 2019 la 1014 Mt în 2060.

În Martie 2022, peste 170 de țări ai convenit să dezvolte un tratat global pentru a pune capăt poluării cu plastic. Acest tratat istoric va aborda întregul ciclu de viață al materialelor plastice, de la producție și proiectare până la gestionarea deșeurilor. De asemenea, va promova producția și consumul durabil de materiale plastice și va încuraja dezvoltarea unei economii circulare pentru materialele plastice.

În plus, Comisia Europeană a propus noi reguli la nivelul UE privind ambalajele pentru a aborda această sursă în creștere de deșeuri și frustrarea consumatorilor. În decembrie 2023, Consiliul European a convenit asupra poziției sale de negociere, cu privire la noile reguli pentru ambalaje mai durabile în UE.
În medie, fiecare european generează aproape 180 kg de deșeuri de ambalaje pe an. Ambalajele sunt unul dintre principalii utilizatori de materiale virgine, iar 40% din materialele plastice și 50% din hârtia consumată în UE sunt folosite la ambalaje. Fără acțiune, UE ar înregistra o creștere suplimentară cu 19% a deșeurilor de ambalaje până în 2030, iar aceasta crește la 46% pentru deșeurile de ambalaje din plastic. Noile reguli vor pune sectorul ambalajelor pe calea neutralității climatice până în 2050.

Există câteva tehnologii revoluționare care pot ajuta la atingerea acestor obiective, inclusiv patru tendințe inovatoare în domeniul ambalajelor durabile:
 

1 - Ambalaje pe bază de captare a carbonului

Ambalajul bazat pe captarea carbonului este o abordare inovatoare folosită din ce în ce mai mult pentru a ajuta la reducerea impactului ambalajelor asupra mediului. Tehnologia de captare a carbonului implică captarea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) din procesele industriale, centrale electrice sau direct din atmosferă pentru a preveni intrarea lor în atmosferă. Aceste emisii de carbon captate pot fi, apoi, utilizate în diverse aplicații, inclusiv în crearea de materiale pentru ambalere. Potrivit experților de IDTechEx în cel mai recent raport privind utilizarea dioxidului de carbon 2022-2042, există cel puțin trei procese majore care pot fi utilizate pentru a transforma CO2 în polimeri: electrochimie, conversie biologică și termocataliză. De exemplu, Newlight Technologies², o companie din California, a dezvoltat un material numit AirCarbon, care este realizat prin captarea emisiilor de carbon din metan și prin transformarea acetuia într-un polimer. 
Acest material poate fi folosit pentru diverse aplicații, inclusiv pentru ambalaje.

Unii aditivi pot fi încorporați în materialele de ambalare tradiționale pentru a facilita captarea de dioxid de carbon în timpul producției sau utilizării. Acești aditivi se pot lega chimic de CO2 sau încurajează absorbția emisiilor de carbon în timpul ciclului de viață al ambalajului.

Carbon capture-based packaging

2 - Ambalaje pe bază vegetală

Tetra Pak³ a fost prima companie din industria alimentară și a băuturilor care a produs ambalaje din carton pentru lapte realizate din polimeri 100% pe bază de plante, pe deplin trasabile până la originea sa din trestie de zahăr. Creșterea materialelor de ambalare pe bază de plante indică o schimbare semnificativă către alternative mai durabile și mai ecologice în detrimentul plasticelor tradiționale, pe bază de petrol. Aceste materiale provin din resurse vegetale regenerabile, cum ar fi porumbul, trestia de zahăr, bambusul și alte plante, și oferă câteva avantaje care contribuie la reducerea amprentei de carbon și la un viitor mai sustenabil.
Folosind materiale pe bază de plante, companiile pot contribui la reducerea gazelor cu efect de seră și la compensarea amprentei lor de carbon.

Multe materiale de ambalare pe bază de plante sunt concepute pentru a fi biodegradabile sau compostabile. Ceea ce, înseamnă că se descompun în mod natural, în timp, reducând imactul asupra mediului asociat cu deșeurile persistente din plastic. De exemplu, materialele pe bază de plante sunt acum utilizate, pentru ambalare, în multe industrii, inclusiv farmaceutice, produse de înfrumusețare, îngrijire personală, electronice și materiale de construcții, unde înlocuiesc ambalajele de plastic convenționale.ceste opțiuni biodegradabile reduc la minimum deșeurile și daunele asupra mediului.

Numeroase materiale pe bază de plante pot fi folosite în industria ambalajelor, cum ar fi produsele plastice pe bază bio, realizate din materiale organice, precum porumbul, trestia de zahăr și amidoul din cartofi, pentru a crea ambalaje alimentare biodegradabile și compostabile; celuloza, un polimer  natural care se găsește în pereții celulelor vegetale; fibre vegetale, ca și bambusul și lemnul, folosite pentru a consolida hârtia sau cartonul tradițional; și bagas, un produs secundar al prelucrării trestiei de zahăr, care este potrivit pentru a fi utilizat în articolele pentru servicii alimentare, cum ar fi farfurii și boluri. 

3 - Tehnologia miceliului

Miceliul, sistemul radicular al ciupercilor, a câștigat atenția ca o alternativă sustenabilă și biodegradabilă pentru materialele de ambalare, formând un material dens și durabil cu proprietăți unice pentru a crea soluții de ambalare responsabile din punct de vedere ecologic.

Substratul infuzat cu miceliu poate fi modelat în diferite forme, creând modele de ambalare personalizate pentru diferite produse. Ambalajul pe bază de miceliu este ușor, dar puternic și durabil. Acesta oferă proprietățile de protecție ale materialelor tradiționale de ambalare, cum ar fi spuma, făcându-l potrivit pentru protejarea articolelor fragile, cum sunt dispozitivele electronice, în timpul transportului. Miceliul are proprietăți izolante naturale, oferind un avantaj suplimentar pentru produsele care necesită controlul temperaturii în timpul transmportului și capacitatea de a proteja produsele perisabile pe parcursul tranzitului. În plus, ambalajul pe bază de miceliu este în totalitate biodegradabil și compostabil.

De exemplu, Teaching Machines⁴ (specializată în hardware audio inovatoare) colaborează cu Magical Mushroom Company® pentru a-și proteja hardware-ul audio  Wellspring. Aceștia folosesc ambalaje eco-responsabile Mushroom® fabricate din miceliu. Acest ambalaj durabil asigură transportul în siguranță, reducând, în același timp, deșeurile de plastic, aliniindu-se cu angajamentul Teaching Machines legat de responsabilitatea față de mediu.
Acest parteneriat demonstrează că este posibil să îmbinăm caracterului practic cu responsabilitatea față de mediu.

Example of a packaging made of mycelium material
Exemplu de ambalaj din material miceliu

4 - Practici de economie circulară

În ceea ce privește materialele de ambalare, mai multe principii cheie contribuie la o economie circulară, cum ar fi proiectarea lor pentru a fi reciclate, utilizarea conținutului reciclat, încurajarea reutilizării și reducerea  deșeurilor de unică folosință sau colaborarea de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Ambalajele ar trebui să fie proiectate folosind materiale care sunt ușor de reciclat și având fluxuri de reciclare stabilite. Materialele ar trebui, de asemenea,  simplificate prin utilizarea materialelor individuale sau a materialelor ușor de triat pentru reciclare. Materialele complexe cu mai multe straturi pot fi dificil de reciclat și pot ajunge ca deșeuri.

Integrarea conținutului reciclat în materialele de ambalare stabilește un sistem în circuit închis în care materialele sunt colectate, reciclate și apoi refolosite pentru a fabrica produse noi. Acest lucru ajută la reducerea cererii de resurse virgine. Încorporând conținut reciclat în produsele lor, companiile contribuie la cererea de materiale reciclate, promovând un lanț de aprovizionare mai sustenabil. Colaborarea de-a lungul lanțului de aprovizionare, incluzând producătorii, retailerii și unitățile de gestionare a deșeurilor, poate ajuta la crearea unor sisteme eficiente de colectare, sortare și reciclare a materialelor.

Amazon⁵, de exemplu, s-a angajat să folosească ambalaje 100% reciclabile sau reutilizabile până în 2025. Compania investește, de asemenea, însoluții de ambalare inovatoare, cum este programul său Amazon Frustration-Free Packaging programme, care utilizează, în proporție de 95%, ambalaje care pot fi aplatizate și reutilizate. În plus, Amazon⁵ a încheiat un parteneriat cu Recycling Partnership pentru a îmbunătăți infrastructura de reciclare din SUA, facilitând reciclarea ambalajelor clienților.

Recycled packaging

Concluzie

Adoptarea practicilor regenerative semnifică o schimbare esențială către durabilitate și o industrie de ambalare mai responsabilă. Îmbrățișând aceste tendințe inovatoare, Antalis nu numai că se aliniază la așteptările de mediu în evoluție, ci și stabilește un standard lăudabil pentru soluțiile de ambalare durabile din industrie.