experienta-consumatorului, blog, packaging-expertiza
09 Mai 2023 —
Print

Mâinile își amintesc ceea ce ating

Charles Spence, profesor de psihologie la Universitatea Oxford, a efectuat cercetări care arată că o percepție senzorială poate influența experiența alteia. De exemplu, cipsurile de cartofi crocante au gust mai bun pentru oameni decât cele stătute; mousse-ul de căpșuni este mai dulce atunci când este mâncat dintr-un recipient alb decât unul negru. Spence, care lucrează și ca consultant de design multisenzorial pentru companii multinaționale, a demonstrat prin experimet că experiențele multisenzoriale au un impact mai mare asupra oamenilor decât cele care au efect doar asupra unui singur simț. 

 

When packaging makes sense
 
 
Ambalajul, în acest context, este un dispozitiv multisenzorial care angajează simțurile tactile și vizuale ale consumatorului. Dacă aceste simțuri sunt stimulate într-un mod favorabil, ele pot produce experiențe puternice și pozitive pentru oameni. Există un număr tot mai mare de cercetări care descriu cum informația senzorială este asociată cu diferite experiențe și atribute.

Bine lucrat, Apple!

Apple este un pionier cu ambalajele sale, așa cum este și cu produsele sale. Cutiile sale sunt simple, curate și minimaliste. Acestea nu necesită folie cu bule sau de umplere deoarece inserțiile sunt concepute pentru a se potrivi perfect produselor pe care le protejează. Ambalajul Apple emană sofisticare și un sentiment de grijă față de design-ul plăcut la vedere și la atingere. Despachetarea unui produs Apple poate fi extrem de satisfăcătoare. Care este părerea dvs. despre ambalajul Apple? Este elegant și plăcut pentru simțuri sau este prea simplist?

 

When packaging makes sense
 

Explorează toate simțurile!

Companiile pot crea experiențe multisenzoriale pozitive pentru clienți prin ambalajul lor. Punctul de pornire este să determinați ce experiență cuprinzătoare doriți să aibă consumatorii dumneavoastră. După cum am menționat anterior, cuorile evocă răspunsuri similare din partea clienților. La fel și texturile. Mai moale este în general preferat în detrimentul lucrurilor mai aspre. Conținutul tipărit pe hârtie premium conferă un aer de calitate și exclusivitate.

„Întrebarea cheie aici ar fi, ce experiență doresc să comunic consumatorilor mei? Aceasta poate include modul în care clientul primește produsul, modul în care brandul va fi perceput, sentimentul experimentat de consumator, ce atribute vreau să  transmit, care este imaginea pe care vreau să o am pe rafturi, ușurința de a folosi ambalajul, etc..”, a spus Carlos Velasco (profesor de economie și scriitor).

Sticla rotundă, iconică, a lui Chambord și graficele frumoase au făcut ca produsul să fie unul dintre cele mai populare lichioruri din lume. Este imediat recunoscut pe rafturile barurilor și cutiile sale elegante au fețele deschise, dezvăluind o mare parte din sticla rotundă și subliniază aroma de zmeură a lichiorului, ajutându-l să iasă în evidență pe refturile comercianților. Ambalajul Chambord debordează calitate și lux.