Feminismul este o forță care trebuie luată în considerare. În ultimii ani, în urma Marșului Femeilor și a mișcării Me Too, ni se amintește încă o dată de puterea femeilor de a face lumea să se întoarcă. În timp ce feminismul a parcurs un drum lung de pe vremea afișelor sufragitelor și a „We Can Do It!” a lui Rosie the Riveter. flex, designul grafic continuă să joace un rol emoționant în promovarea problemelor femeilor prin imagini îndrăznețe și convingătoare.
Feminismul este o forță care trebuie luată în considerare. În ultimii ani, în urma Marșului Femeilor și a mișcării Me Too, ni se amintește încă o dată de puterea femeilor de a face lumea să se întoarcă. În timp ce feminismul a parcurs un drum lung de pe vremea afișelor sufragitelor și a „We Can Do It!” a lui Rosie the Riveter. flex, designul grafic continuă să joace un rol emoționant în promovarea problemelor femeilor prin imagini îndrăznețe și convingătoare.
Și cu un motiv întemeiat, pentru că titlurile din întreaga lumea ne amintesc că este de lucru pentru a atinge egalitatea pentru femei. În fiecare zi activiștii continuă săși construiască viitorul și, ca toate mișcările sociale, comunicarea este cheia. Femeile și bărbații, deopotrivă, continuă să-și împrumute creativitatea cauzei feminine, cu un design atrăgător care face caluri în mass-media și printre mințile din întreaga lume și influențează opinia publică prin imagini atractivitate în masă. În valul său actual, cu focus pe intersecționalitate, queer, non-binary și experiențe non-white, au apărut noi modele de discurs, pentru face auzite noi voci alături de toate femeile.
Cu ocazia zilei Internaționale a Femeii, dorim să punem în lumina reflectoarelor design-ul grafic cu încărcătură emoțională care abordează egalitatea pentru femei în întreaga lume. De la surprinzător la abordabil, și de la îndrîzneț la frumos, un lucru este sigur: aceste modele fac diferența, cu un scop spre bine și cu o forță pentru feminism.
"Woman Interrupted: Portrait of Silence" by BETC
După cum vă amintiți, în timpul primei dezbateri prezidențiale, din Statele Unite, dintre Donald J. Trump și Hillary Clinton, Trump a întrerupt-o de 51 de ori. Clinton la întrerupt de doar 9 ori. Acest comportament a fost inventat ca „manterruption”, situându-se undeva pe spectrul comportamentului sexist , chiar după „mansplaining”. Acestea sunt larg răspândite la ședințele de consiliu, dar sunt mult prea comune și în afara lumii profesionale. Femeile vor să fie auzite și este timpul să începem să le ascultăm în întregime. Așadar, pentru Ziua Internațională a Femeii, agenția de publicitate braziliană BETC a cerut femeilor artiste din întreaga lume să se manifeste în jurul problemei și să creeze afișe despre „manterruption”. Colaboratorii de pe fiecare continent au creat seria intitulată „Femeile întrerupre: Un portret al tăcerii” (eng. „Women Interrupted: A Portrait of Silence”).
67 de artiști din peste 20 de țări sub conducerea artistică a lui José Pedro Bortolini, au donat ilustrații, numărând pînă la 87 de postere unice. Seria de postere a folosit același set de culori pentru a unifica imaginile unice de-a lungul campaniei. Fiecare poster prezenta un portret original al unei femei care este redusă la tăcere de degetul unui bărbat în fața gurii, pentru a arăta că o femeie întreruptă este o femeie tăcută. Portretele sunt diverse la fel ca și artiștii lor. Alături de fiecare, apar variate subtitrări ale copywriterului Nathalie Lourenço, precum „Femeile fiind auzite. Sună destul de bine.” („Women being heard. That sounds pretty good”) și „După dreptul la libertatea de exprimare, vrem dreptul la exprimare deplină” („After the right of free speech, we want the right of full speech”), pot fi citite, transmițând un mesajul de impact că femeile s-au săturat să se lupte cu morile de vânt. Alte subtitrări arată „Nu mai vorbi și începe să asculți.” („Stop talking and start listening.”) și „Drepturi egale înseamnă voci egale.” („Equal rights means equal voices.”), aducând în prim plan problema că toate vocile se nasc egale și ar trebui tratate astfel. Seria a fost primită atât de bine încât BETC a decis să deschidă candidaturi pentru seria a 2-a de portrete alte tăcerii.
În era intersectionalismului și a identității, auzim multe despre aliați. Patriarhia este deseori vinovată pentru inegalitatea dintre sexe, dar bărbații pot fi, de asemenea, o forță a schimbărilor pozitite pentru femei. Campania Națiunilor Unite HeForShe este despre acest lucru, cum bărbații pot fi aliați pentru femei.
Mișcarea de solidaritate privind egalitatea de gen aduce împreună o jumătate din umanitate pentru a sprijini cealaltă jumătate, astfel încât să fie în beneficiul tuturor. HeForShe caută să implice bărbații și băieții din întreaga lume ăentru a obține egalitatea, luând măsuri împotriva stereotipurilor de gen și a comportamentelor negative. Încă de la lansarea sa în 2013, bărbații din întreaga lume, inclusiv șefi de stat, directori executivi și luminari globali s-au alăturat altor milioane de oameni în semnarea angajamentului #IDo #HeForSHe pentru lupta împotriva inegalității de gen.
“For All Womankind” by Deva Pardue
Pentru cei mai mulți dintre noi, ar fi aproape imposibil să nu fi întâlnit pumnul femeii al Devei Pardue, oficial intitulat „For All Womankind”, același nume ca al organizației feministe a designerului. Ceea ce a început ca o descărcare gratuită pentru Marșul Femeilor, a devenit rapid unul dintre cele mai cunoscute modele din ultimele decenii, simbolizând mul mai mult decât suma părților sale. După alegerea lui Donald J. Trump, multe femei s-au simțit dezamăgite de politică și de promisiunea drepturilor femeilor, inspirându-le ulterior să mărșăluiască și să își susțină drepturile. Designerul domiciliat în New York, de naționalitate irlandeză, Deva Pardue a creat pumnul femeii ca un poster, care poate fi descărcat gratuit, pentru marș. Acesta a devenit viral în perioada premergătoare protestului, fiind împărtășit și de celebrități și având ca rezultat în S.U.A. 4.000 de descărcări gratuite ale fișierului PDF, cu designul imprimabil, pentru marș. Vânzarea online de imprimeuri a crescut cu peste 25.000 de dolari în beneficiul a două organizații non-profit care promovează libertățile reproductive în State.
Designul lui Pardue a rezonat cu femeile de toate felurile. Designul posterului încapsulează intersecționalitatea feminismului modern. Denumirea „For All Womenkind” se referă, conform cu Pardue, la nevoia de intersectionalitate în organizare - în ceea ce priveste problemele de gen și rasă și dincolo de nivelul de campanie pentru drepturile individuale. Confruntată cu o lipsă de design feminist care să reprezinte divrsitatea femeilor, Pardue a decis să creeze unul ea însăși. „Când vine vorba de arta de protest importanța imediată nu poate fi ignorată. A spune ceva cu cât mai puțină dezordine rezonează cel mai mult.”, a spus Pardue. Având în vedere acest lucru, ea a creat un design pe cât de fin și feminin, pe atât de puternic și divers. Motivul acesteia , cei trei pumni ridicați, fiecare cu o nuanță diferită a pielii, dar aceleași unghii vopsite în roșu, este surprins pe un fundal roz pudrat, făcâdu-l atât feminin, cât și asertiv. Pumnul femeii realizat de Perdue continuă să crească în poularitate, vâzut în mișcările femeilor de pe tot globul și reinterpretat de zeci de artiști. Acesta continua să răspândească mesajul feminismului incluziv și să inspire femeile să continue lupta pentru drepturile lor.
Poate un tipar să ajute la salvarea feminismului? Ei bine, o echipă de designeri of a considerat că poate ajuta. Biblioteca feministă din sud-estul Londrei se mândrește cu o coleție incomparabilă foaramtă din peste 7.000 de cărti, 1.500 de titluri periodice din toată lumea, mai multe arhive ale indivizilor și organizațiilor feministe, pamflete, lucrări, afișe și efemere. Pentru aproape 40 de ani biblioteca a operat fără întrupere ca o arhivă și centru cultural pentru femei. Brusc în 2018, a apărut vestea că consiliul local a decis să dezolte clădirea bibliotecii. În ciuda faptului că i s-a oferit un alt spațiu, într-un alt cartier, biblioteca trebuia să strângă suma de 48.000 de lire sterline, nu numai pentru a-și muta toate cărțile, dar și pentru a-și transforma noua casă într-o bibliotecă funcțională și spațiu comunitar. Drept urmare, o echipă de designeri a fost reunită pentru a dezvolta o identitate care să susțintă campania de crowdfunding pentru a salva arhiva feministă și spațiul comunitar.
Fundraising posters featuring Sanderson and Lincoln’s original type-face
Împreună designerii Lucy Sanderson și Anna Lincoln au început prin dezvoltarea unei unice și atrăgătoare tipografii, inspirată de arhiva proprie a bibliotecii de bannere feministe pentru protest. Pentru a o crea, acestea au produs forme de litere la scară largă cu bandă adezivă pe mesele unui pub local și apoi le-au scanat pentru a crea o versiune digitală, care să fie implementantă pe afișele și pliantele pentru strângerea de fonduri. Metoda low cost a fost primordială pentru designeri, insistând că vor să aibă o anumită accesibilitate în concordanță cu valorile bibliotecii în sine. Însoțită de de figuri geometrice deschis colorate și, uneori, de straturi peste versiunea abstractă a desenelor de bandă, scanate, caracterele sunt evidențiate pentru a ieși în evidență și pentru a fi clare și ușor de citit. Modelele atrăgătoare au fost un succes, generând suficientă atenție pentru a strânge fondurile necesare și pentru a salva Biblioteca Feministă. astfel încât să poată continua să facă poveștile femeilor accesibile și să cultive o comunitate în care feminismul poate prospera. Mai mult de atât, noua tipografie a avut un succes atât de mare încât aceștia au hotărât să o păstreze ca noul logo al Bibliotecii Feministe.
Deși designul grafic poate să nu fie primul lucru care ne vine în minte atunci când ne gândim la lupta pentru cauze feministe, istoria a dovedit că un design atent lucrat poate duce la un impact puternic. Aceste campanii bazate pe sentimente arată diferența pe care este capabil să o facă designul realizat pentru o cauză. Atâta timp cât este progres de făcut pentru femei, designerii pot continua să-și folosească creativitatea pentru a face bine.
--
Află mai multe:
HeForShe: https://www.heforshe.org/en
For all Womankind: https://forallwomankind.com/
The Feminist Library: https://feministlibrary.co.uk/