marturii, stiri

Design for Good –Desenând Viitorul Mediului Înconjurător

03 Mai 2022 —
Print
Design for good - Ecology

Impactul omului asupra lumii naturale este, fără îndoială, cea mai presantă problemă a timpului nostru. Devine din ce în ce mai important ca indivizii, întreprinderile și guvernele să înțeleagă cum pot lua măsuri pozitive pentru mediu.

Impactul omului asupra lumii naturale este, fără îndoială, cea mai presantă problemă a timpului nostru. Devine din ce în ce mai important ca indivizii, întreprinderile și guvernele să înțeleagă cum pot lua măsuri pozitive pentru mediu.

Designerii nu fac excepție și, pe măsură ce ne uităm mai atent, putem vedea încă o dată cum designul poate fi folosit pentru totdeauna. De la campanii de serviciu public la cărți de povești inspiratoare, un număr tot mai mare de designeri își folosesc talentele pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a oferi soluții pentru criza de mediu. Să ne uităm la exemple de design-uri care evidențiază problemele de mediu. Aceste creații demonstrează că designul poate avea o influență de impact asupra modului în care oamenii se implică în mediul înconjurător. Modelele frumoase de astăzi pot duce la o lume mai frumoasă pentru mâine.

 

Ryman Eco Font

Ryman eco fontCând vine vorba de ecologie și design, de ce să nu începeți cu elementele de bază. Așa a făcut directorul Monotype Type, Dan Rhatigan, în colaborare cu Gray London, când au vrut să facă imprimarea mai ecologică. Deși am văzut tendințe ecologice în hârtie, acestea s-au concentrat în schimb pe tipografie. Obiectivul lor a fost să creeze cel mai frumos font durabil din lume. Ei au creat Ryman Eco Font, un tip de caractere sustenabil din punct de vedere ecologic, lansat de comerciantul britanic de papetărie Ryman, care utilizează în medie cu 33% mai puțină cerneală decât fonturile standard. Imaginează-ți cerneala și energia ulterioară pe care un astfel de font le poate economisi atunci când este utilizat la scară globală. Mai mult, Ryman Eco Font nu este doar cu gândire ecologică, ci este frumos, amintindu-ne încă o dată că nu trebuie să compromitem frumusețea atunci când proiectăm pentru bine.

 

Ryman eco typeface

A sustainable typeface: Ryman Eco

Super Hero Me

Este imposibil să ne gândim la viitor fără să ne gândim la copiii de astăzi. Multe minți tinere sunt deja concentrate pe viitorul mediului, iar potențialul lor de a ne inspira să facem mai mult nu trebuie subestimat. Git Yu, un băiat din Asia cu autism, este una dintre acele minți. El a găsit arta ca un canal pentru a-și exprima fascinația pentru animale și speră că oamenii își vor juca rolul pentru a le proteja.

Prin desenele și povestirile sale originale, „Superhero Me - Hunt For Gold” de Git Yu povestește despre visul imposibil al unui băiat de a readuce la viață animalele dispărute. El pornește într-o călătorie de descoperire prin artă pentru a construi o înțelegere a biodiversității.

 

superhero me 1

Superhero Me - Hunt for Gold by Git Yu
mentored by artist Lee Wan Xiang

superhero me 2

Superhero Me - Hunt for Gold by Git Yu
mentored by artist  Lee Wan Xiang

Paginile acestei cărți inventive de povești sunt reunite printr-o colaborare incredibilă de design. Mentorat de artistul Lee Wan Xiang, Git Yu a creat desene originale, pe care agenția de creație din Singapore Ono Creates le-a folosit pentru a proiecta publicația și ambalajul.

Rezultatul este o carte de povești inspirantă care împărtășește lecții importante pentru mediu pe parcurs. Superhero Me demonstrează puterea colaborării creative spre bine și modul în care artele pot fi valorificate creativ pentru susținerea socială.

Fructe & Legume fără glorie

Risipirea alimentelor este unul dintre cele mai mari efecte asupra mediului în prezent. Mâncarea irosită este energie risipită. Pentru toate emisiile de carbon și utilizarea apei care produc producția se calculează, este sfâșietor ca alimentele perfect bune să rămână nefolosite. În fiecare an, lumea aruncă sute de milioane de tone de fructe și legume, în principal din cauza aspectului lor. Sunt adesea trecute cu vederea din cauza unor concepții greșite și, în cele din urmă, sunt aruncate.

Pe măsură ce UE a început să impună reglementări stricte privind risipa alimentară, Intermarché i-a cerut lui Marcel Worldwide să-și imagineze o campanie pentru a modifica percepția consumatorilor despre fructele și legumele imperfecte. Marcel a creat reclame cu fotografii pline de farmec cu Cartoful ridicol, Portocala hidoasă, Lămâia eșuată și multe altele pentru a le celebra frumusețea. Între timp, Intermarché a cumpărat de la cultivatorii săi produsele pe care le aruncă de obicei, vânzându-le cu o reducere de 30%. În campanie, traficul în magazinele Intermarché a crescut cu 24% și vânzările de fructe și legume cu 10%, demonstrând că proiectarea pentru un impact pozitiv asupra mediului nu înseamnă renunțarea la vânzări.

 

inglorious fruits & vegetables
Inglorious Fruits & Vegetables campaign by Marcel Worldwide

We Compost

Typeface design by wecompost
Typeface Design by We compost
Pe măsură ce deșeurile se descompun în gropile de gunoi, degajă metanul puternic cu efect de seră, contribuind la încălzirea globală. Una dintre cele mai valoroase soluții la această problemă este compostarea, care reutilizează deșeurile organice transformându-le într-un nutrient al solului pentru producția de alimente. O bună gestionare a deșeurilor este esențială pentru a face acest lucru posibil, iar Green Gorilla este lider în Auckland, Noua Zeelandă. Cu dorința de a-și continua creșterea afacerii și a impactului pozitiv asupra mediului, au colaborat cu studioul de design Seachange la branding și comunicare pentru a crea campania We Compost.
 
Pentru campanie, Seachange a creat un branding jucăuș și accesibil, atrăgător pentru toate vârstele, începând cu un tip de caracter personalizat inspirat de viermi, care joacă un rol esențial în compostare prin descompunerea deșeurilor organice. Modelele moderne și distractive, cu o recunoaștere imediată, sunt folosite pe gunoi, tricouri, cărți de vizită, postere și site-uri web We Compost. Toate produsele de marketing tangibile în sine sunt compostabile, cu timpul lor de compost anunțat vizibil. Scopul branding-ului Seachange pentru inițiativa We Compost a lui Green Gorilla este de a primi oameni dincolo de cei deja investiți în provocări și soluții de mediu, să se alăture unei mișcări și să facă diferența, demonstrând încă o dată că designul și comunicarea sunt o forță motrice pentru influența pozitivă.

Capcane neprețuite

Speciile invazive de pește leu din apele Americii de Sud reprezintă o problemă din ce în ce mai mare nu doar pentru speciile locale și biodiversității, ci și pentru pescarii locali. Pentru a salva speciile locale și mijloacele de existență ale acestora, pescarii locali sunt încurajați să vâneze peștele leu, dar acest lucru poate necesita arme scumpe. O agenție de creație din Bogota Columbia a creat modele pentru capcane folosind materiale reciclate care au rezolvat două probleme majore: accesibilitatea și siguranța. Pentru a da viață acestui proiect, au creat broșuri ilustrate distribuite pescarului care arată cum să creeze capcanele cu materiale ușor accesibile.

Campania de design și tipăriturile au făcut comunicarea cu pescarul ușoară și accesibilă și, ca rezultat, campania a avut un succes extraordinar. Costul armelor pentru a ucide speciile invazive a fost redus cu 96,4% cu acest design inovator folosind materiale reciclate. Pescarii le puteau construi cu propriile mâini, doar urmând instrucțiunile din broșurile ilustrate cu material ușor de găsit. Campania arată că designul poate contribui la democrația ecologiei, permițând celor de la toate nivelurile socio-economice să facă diferența.

 

07_Lionfish-Homemade-Trap-Design-Direct-Campaign.jpg

Lionfish homemade Trap Design Direct Campaign for Ministry of Environment and Sustainability in Colombia by WPP
 
 
Este impresionant să vezi munca frumoasă pe care mințile creative o fac în interesul ecologiei. Designul se află în centrul inovației, iar inovația este esențială pentru rezolvarea problemelor de mediu de astăzi pentru un viitor mai luminos. Modelele frumoase de astăzi ca acestea pot ajuta la o lume mai frumoasă pentru mâine.