stiri-evenimente, stiri-verzi, stiri, stiri

Motiv de optimism: Europa deschide treptat calea către o gestionare responsabilă a deșeurilor

06 Apr 2023 — managementul deseurilor, ambalaje
Print
European-Green-Deal-News-banner.png

În 2018, aproximativ 66% din greutatea ambalajelor a fost reciclată în Europa. Este promițător cu siguranță, dar rezultatele diferă destul de semnificativ de la o zonă la alta. Se preconizează că mobilizarea ulterioară în țările europene va atinge obiectivul stabilit de UE: reciclarea a cel puțin 70% din greutatea ambalajelor până în 2030. Iată un instantaneu al tendințelor majore de astăzi.

În 2018, aproximativ 66% din greutatea ambalajelor a fost reciclată în Europa. Este promițător cu siguranță, dar rezultatele diferă destul de semnificativ de la o zonă la alta. Se preconizează că mobilizarea ulterioară în țările europene va atinge obiectivul stabilit de UE: reciclarea a cel puțin 70% din greutatea ambalajelor până în 2030. Iată un instantaneu al tendințelor majore de astăzi.

Pionieri nordici... și cei din sud care schimbă jocul

Între Belgia (85% din ambalaje au fost reciclate în 2018) și Malta (36%), diferențe mari rămân pe ambele părți ale continentului. Este de remarcat faptul că majoritatea țărilor europene se găsesc între 60% și 70%.

Arhipelagul maltez este urmat de Ungaria, singura altă țară care rămâne sub pragul de 50% (46%). În schimb, șapte țări depășesc 70 %. Cele mai multe dintre ele sunt situate în nordul continentului: Belgia este urmată de Țările de Jos, Luxemburg, Finlanda, Suedia și Danemarca. Dar exemplul Ciprului contestă status quo-ul Nord/Sud.

Din 2008 până în 2018, Cipru și-a crescut rata de reciclare de la 34% la 70,2% datorită investițiilor considerabile în infrastructura locală de reciclare. Într-o măsură mai mică, Grecia a înregistrat și o creștere substanțială a ratei sale de reciclare, crescând de la 43,8% la 63,6% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, progresul care schimbă jocul este posibil peste tot.

Așteptări mari, responsabilități mari

De-a lungul timpului, UE și-a crescut continuu obiectivele de reciclare. În 1994, Europa a stabilit o rată de reciclare impusă de cel puțin 55%, inclusiv 60% pentru sticlă, hârtie și carton. Acest obiectiv a fost ridicat în 2018 cu un minim de 65% (până în 2025). Ambiția de astăzi de 70% evidențiază așteptările tot mai mari ale membrilor UE, încurajate de sprijinul puternic al cetățenilor europeni și al autorităților publice locale.

Reciclarea e bună, reducerea consumului este și mai bună

Normele UE mai stricte urmăresc să facă față cantităților tot mai mari de deșeuri de ambalaje și să elimine barierele de pe piața internă, cauzate în principal de adoptarea de către țările UE a orientărilor diferite privind proiectarea ambalajelor.
Observatorii consideră implementarea acestor reguli un succes. Cu toate acestea, cantitatea de deșeuri de ambalaje din UE nu și-a oprit creșterea. Directiva UE privind ambalajele actualizată subliniază problema stringentă a armonizării măsurilor naționale și a asigurării funcționării adecvate a pieței interne. Printre alte reguli, țările UE sunt încurajate să se asigure că sistemele de responsabilitate a producătorilor sunt stabilite pentru toate ambalajele până la sfârșitul anului 2024.

Imbarcarea pentru European Green Deal!

O mai bună gestionare a deșeurilor joacă un rol semnificativ în transformarea UE într-o economie circulară modernă, eficientă din punct de vedere al resurselor și competitivă, asigurând 0 emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050 și creșterea economică decuplată de utilizarea resurselor. Comisia Europeană a adoptat deja un set cuprinzător de propuneri pentru a face toate politicile Uniunii adecvate pentru reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Cu alte cuvinte, cadrul este construit și acum este momentul să acționăm.

Răspunzând apelului

La Antalis, știm că împreună avem un rol extrem de critic de jucat în a face industria noastră mai responsabilă. Contestând practicile noastre de aprovizionare la bază și dând putere clienților și partenerilor noștri să facă alegeri mai responsabile, ne accelerăm tranziția către panouri și afișaje ecologice.
Scopul nostru? Facerea unei comunicări vizuale mai sustenabile în noua normalitate.

Intrați în legătură! Experții noștri în sustenabilitate sunt gata să discute despre nevoile dvs., să vă evalueze aplicațiile și produsele pe care le utilizați în prezent și să vă recomande cele mai bune alternative pentru a întruchipa următoarea generație a Europei.